Mokiniai dalyvavo paskaitoje

2024 m. sausio 29 d. Virbalio pagrindinės mokyklos Pajevonio pagrindinio ugdymo skyriaus 6 ir 7 klasės mokiniai klausėsi paskaitos „Asmens higiena“, kurią skaitė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė. Mokiniams buvo paaiškinta, kodėl reikalinga laikytis asmens higienos, į ką turėtų atkreipti dėmesį paaugliai, kaip keičiasi jų fiziologija ir kaip kaita įtakoja asmens higienos įgūdžius.

Socialinė pedagogė Rūta Skeltienė

Paskaita „Augalų pasaulio įdomybės“

2024 m sausio 25 d. Virbalio pagrindinės mokyklos Pajevonio pagrindinio ugdymo skyriaus pradinukai ir 6 bei 7 klasės mokiniai klausėsi nuotolinės paskaitos „Augalų pasaulio įdomybės“, kurią skaitė akademikas Vidmantas Stanys, o organizavo Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“.

Mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie augalų savybes, ypatumus, kaip augalai prisitaiko prie aplinkos.

Socialinė pedagogė Rūta Skeltienė

 

KINGS olimpiados finalo rezultatai

Sveikiname 2023 m. lapkričio 9 d. „Kings“ anglų k. olimpiados finale dalyvavusius Virbalio pagrindinės mokyklos Pajevonio pagrindinio ugdymo skyriaus 3–9 kl. mokinius:

Adrijų Vasiliauską (3 kl.) – 95 proc. taškų, I vietos diplomas,
Arną Norkeliūną (4 kl.) – 98,5 proc. taškų, I vietos diplomas,
Austėją Vasiukevičiūtę (4 kl.) – 88 proc. taškų, II vietos diplomas,
Matą Zubavičių(4 kl.) – 94 proc. taškų, I vietos diplomas,
Dominyką Aleksą (6 kl.) – 96 proc. taškų, I vietos diplomas,
Luką Šerį (6 kl.) – 98 proc. taškų, I vietos diplomas,
Emą Žemaitytę (3 kl.) – 91 proc. taškų, II vietos diplomas,
Emilį Zavecką (7 kl.) – 89 proc. taškų, II vietos diplomas,
Andrėją Želvytę (7 kl.) – 83 proc. taškų, II vietos diplomas,
Ievą Kriščiūnaitę 9 kl.) – 89 proc. taškų, II vietos diplomas.

Arnas Norkeliūnas (4 kl.) dalyvavo ir matematikos olimpiados finale, surinko 96 proc. taškų ir pelnė I vietos diplomą (mokytoja B. Baltramonaitienė), o Austėja Vasiukevičiūtė (4 kl.) – pasaulio pažinimo olimpiados finale, surinko 87 proc. taškų, pelnė II vietos diplomą (mokytoja B. Baltramonaitienė).

Nuoširdžiai džiaugiamės mokinių pasiektais rezultatais, motyvacija mokytis bei daroma pažanga. „Pažanga –ne atsitiktinumas, o būtinybė“ (H. Spenseris).

KINGS olimpiados finalo organizatorės
anglų k. mokytoja Reda Stučienė,
direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Aleksienė

Tarptautinės KINGS olimpiados pavasario semestro rezultatai

Sveikiname KINGS lygos 2023 pavasario čempionato laimėtojus, kurie savo sumanumu, kūrybingumu  ir motyvacija pasiekė geriausių rezultatų anglų kalbos lygoje:

Adrijų Vasiliauską (3 kl.), Arną Norkeliūną (4 kl.), Luką Šerį (6 kl.) ir Dominyką Aleksą (6 kl.), apdovanotus aukso, Emilį Zavecką (7 kl.) – sidabro medaliais.

Kviečiame ir kitus mokinius gruodžio 5–12 d. prisijungti ir dalyvauti KINGS lygos čempionate!

Anglų kalbos mokytoja Reda Stučienė

Tolerancijos diena

Lapkričio 16 d. – tarptautinė Tolerancijos diena. Šią dieną paminėjo ir mūsų mokyklos 2 ir 3 klasių mokiniai. Vaikai įtvirtino žodžio „Tolerancija“ prasmę ir reikšmę. Pokalbio metu jie išsiaiškino, kad gyvename tolerantiškoje visuomenėje, mokosi tolerantiškoje klasėje. Aptarėme, kokias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam ar kitokiam.

Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – Tolerancijos žibintas, kuris turi įveikti blogį, skirtas nešti toleranciją, gėrį, pakantumą.

Mokiniai, emocingai nusiteikę, kūrė, piešė žibintus, degė juose žvakutes, tikėdami, kad šviesa nugalės tamsą.

Mokytoja Rita Jankaitienė,
Socialinė pedagogė Rūta Skeltienė

Integruotas trumpalaikis projektas „Ruduo“

Margaspalviais lapais nuklotais takais į žemę atkeliavo ruduo. Jau ir saulė rečiau džiugina savo šiluma, jau ir paukščiai palieka gimtuosius lizdus…

Spalio 27 dieną pradinukai kartu su savo mokytojomis pristatė integruotą trumpalaikį projektą „Ruduo…“ Mokiniai paruošė savo darbelių iš gamtinių medžiagų ir piešinių parodą. Trumpalaikio projekto pristatymas prasidėjo nuo mįslių įminimo ir kelialapių į improvizuotas anglų kalbos ir muzikos, matematikos ir dailės, fizinio ugdymo, pasaulio pažinimo ir lietuvių kalbos stotelės įteikimo. Gavę kelialapius mokiniai išskubėjo į stoteles, kur jų laukė įdomios, nuotaikingos, bendradarbiavimą skatinančios užduotys.

Savo veiklos rezultatus mokiniai apžvelgė baigiamojoje dalyje. Jie kartu su mokytojomis ir socialine pedagoge pasidžiaugė nuveiktų darbų rezultatais ir su gera nuotaika bei padėkomis rankose išsiskirstė rudens atostogų.

Pradinių klasių ir anglų kalbos mokytojos

Edukacinė išvyka į meno galeriją „Švytinti žemė“

Nepaisydami darganoto oro, spalio 20 d. Virbalio pagrindinės mokyklos Pajevonio pagrindinio ugdymo skyriaus 1-4 kl. mokiniai kartu su mokytojos padėjėja bei grupės auklėtoja lankėsi mokytojos I. Kačkauskienės ir jos sūnaus įkurtoje meno galerijoje Vištytyje. Visi susidomėję klausėsi jos įkūrimo istorijos, susižavėjo netikėta idėja sukurti švytinčias skulptūras. Pradinukai sužinojo, kaip galerijoje atkartotas retas gamtos reiškinys – bioliuminescencija: skulptūros švyti tamsoje, nes jos sugeria šviesą, o po to ją išspinduliuoja.

Vaikai susipažino su įvairiais miško mistiniais gyvūnais: pasakišku vienaragiu, išpildančiu norus, elniu devyniaragiu, nešančiu švytintį mėnulį savo raguose, legendiniu feniksu, kuris spindi lyg tekanti saulė ir turi galių iš naujo atgyti.

Mokiniams labai patiko apsilankymas meno galerijoje, jie tikino, tarsi atsidūrę pasakų šalyje. Užsimezgė šiltas ryšys ir pokalbis. Mokiniai išbandė fotografo profesiją, užfiksuodami gražiausias tamsoje švytinčių skulptūrų akimirkas. Ši edukacinė išvyka praplėtė mokinių akiratį, lavino vaizduotę, suteikė teigiamų emocijų.

Pailgintos darbo dienos grupės auklėtoja
Reda Stučienė

Mokiniai lankėsi edukacinėje programoje

Spalio 20 d. Virbalio pagrindinės mokyklos Pajevonio pagrindinio ugdymo skyriaus 6 ir 9 klasių mokiniai lankėsi Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus organizuojamoje edukacinėje programoje „Žvalgas“. Edukacija buvo pasirinkta iš Kultūros paso siūlomų renginių. Kultūros pasas – priemonė, leidžianti moksleiviams valstybės lėšomis lankytis įvairiausiose kultūros ir meno renginiuose: spektakliuose, koncertuose, parodose ir kitose pažintinėse bei edukacinėse kultūros veiklose.

Mokiniai buvo suskirstyti į dvi grupes ir turėjo atlikti užduotis, susijusias su žvalgo profesija, kurios pareikalavo iš mokinių susikaupimo, greitos reakcijos, kritinio mąstymo, fizinio pasirengimo. Edukacijos dalyviams teko svaidyti granatas (muliažus), iššifruoti pranešimus, atskirti miną nuo priešlėktuvinio sviedinio, sudėlioti žemėlapį.

Sprendžiant iš to, kad grįžtant autobuse dar ilgai girdėjosi diskusijos, kaip reikėjo iššifruoti vieną ar kitą kodą, galima daryti išvadą, kad mokiniams patiko edukacija, galimybė pasivaržyti tarpusavyje neeilinėse užduotyse.

Socialinė pedagogė Rūta Skeltienė

Edukacinė išvyka

Spalio 10 dieną mūsų mokyklos pradinių klasių mokiniai vyko į Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo edukacijos centrą, kur dalyvavo edukacijoje „Knygos istorija“. Jos metu mokiniai susipažino su senovės rašto būdais ir priemonėmis, popieriaus ir spaudos atsiradimu, sužinojo apie mažiausią ir didžiausią pasaulio knygas, taip pat apie audio ir Brailio rašto knygas. Mokiniai dalyvavo diskusijoje, atliko kūrybines užduotis. Edukaciją baigė interaktyviais šokiais, kurie vaikams paliko neišdildomą įspūdį.

Po edukacijos mokiniai aplankė jaukų senamiesčio kačių kiemelį. Ten jie išgirdo legendą, kuri byloja, jog grafienė Pranciška Butlerienė labai mylėjo kates. Dirbdami komandose mokiniai atliko įvairias užduotis (matematikos, lietuvių ir anglų kalbų, pasaulio pažinimo, technologijų), kurios buvo susiję su Marijampolės miesto simboliu – katėmis ( jų yra 8).

Sužinoję daug naujo, patyrę gerų emocijų, su šypsenomis veiduose grįžome į mokyklą.

Pradinių klasių mokytojos
Rita Jankaitienė, Birutė Baltramonaitienė ir
anglų kalbos mokytoja Reda Stučienė

Projektas „Kalbų Kengūra 2023“

Sveikiname nugalėtojus:
Ievą Kriščiūnaitę (8 kl.) – Auksinės anglų k. Kengūros diplomas,
Arną Norkeliūną (3 kl.) – Oranžinės anglų k. Kengūros diplomas,
Luką Šerį (5 kl.) – Oranžinės anglų k. Kengūros diplomas,
Matą Zubavičių (3 kl.) – padėka,
Pijų Stoškų (4 kl.) – padėka.

Anglų k. mokytojai Redai Stučienei ir direktoriaus pavaduotojai Daliai Aleksienei įteikti projekto vykdytojų pažymėjimai.

Mokiniai mokėsi pritaikyti sukauptas žinias atliekant nelengvas, bet įdomias anglų k. užduotis. Linkiu mokiniams nenustoti domėtis užsienio kalbomis, nes jos skatina protinį aktyvumą ir yra puiki priemonė pažinti kitų šalių kultūrą bei tradicijas.

Anglų k. mokytoja Reda Stučienė